Sushi to jedno z najbardziej znanych dań na całym świecie. Poza odpowiednim przygotowaniem japońskich przysmaków równie istotne jest ich prawidłowe serwowanie i jedzenie. O tym, jak serwować sushi i jaki zestaw do sushi wybrać, piszemy poniżej.
Jak serwować i jeść sushi?
Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą serwowania i jedzenia sushi jest brak klasycznych sztućców. Po sushi można sięgać palcami lub używać do jedzenia pałeczek. W drugim wypadku istotna jest również etykieta i zasady władania pałeczkami. Nie należy nimi machać przy stole, krzyżować, czy pocierać jedną o drugą. Sporym nietaktem będzie też wbijanie ich bezpośrednio w porcję jedzenia. Pałeczki zawsze podawane są na osobnej podstawce, na którą należy je odkładać za każdym razem, gdy akurat nie jemy. Kolejną istotną kwestią jest zakaz mieszania w miseczce wasabi i sosu sojowego. W kwestii sosu warto też pamiętać, aby moczyć w nim sushi od strony ryby, nigdy ryżu – dzięki temu nie tracimy smaku potrawy. O czym jeszcze należy pamiętać? Sushi nigdy nie kroimy, zawsze zjadamy w całości, aby konkretne składniki mogły się ze sobą przeniknąć, dostarczając wyjątkowych doznań smakowych. Wyjątkiem są Temaki, czyli nori zwinięte w rożek, które można podgryzać. Podczas serwowania sushi nie można zapomnieć o podaniu marynowanego imbiru, który powinno się zjadać pomiędzy kolejnymi kawałkami – imbir ma za zadanie oczyścić kubki smakowe.
Zestaw do sushi – co powinien zawierać?
Czym powinien charakteryzować się zestaw do serwowania sushi i z jakich elementów powinien się składać? Przede wszystkim zestaw powinien być wykonany z wysokiej jakości ceramiki. Znacznie rzadziej spotyka się porcelanowy zestaw do sushi. Naczynia z kamionki, a dokładnie gliny kamionkowej z przewagą piasku kwarcowego i skalenia będą idealną opcją – talerze, czy ceramiczne naczynia do zapiekania, które świetnie sprawdzą się jako miseczki niezbędne podczas serwowania sushi, są wyjątkowo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, pęknięcia, czy stłuczenie, dzięki czemu posłużą na długo, równocześnie nie tracąc na jakości i atrakcyjnym wyglądzie. Zatem w jakie elementy się wyposażyć chcąc zaserwować sushi w sposób zgodny z przyjętą etykietą? Zestaw do serwowania sushi powinien zawierać:
-
- duży talerz lub tacę do serwowania – Maków, Nigiri, Tamaków i innych typów zawijanego sushi
- talerze do sushi – klasycznie powinny mieć prostokątny kształt. Równie dobrze jednak sprawdzą się talerze kwadratowe i o nieregularnych kształtach. Talerze te służą do podawania wasabi i marynowanego imbiru
- miseczki kwadratowe do sosów – małe, płytkie. Mogą być też okrągłe lub prostokątne. Niezbędne do serwowania sosu sojowego
- okrągłe miseczki do sushi – idealne do serwowania Chirashi-zuhi, ryżu lub innych dodatków.
Jaki zestaw do sushi wybrać? Przede wszystkim wykonany z odpowiedniego materiału. Ceramiczne zestawy do sushi to gwarancja nie tylko atrakcyjnego serwowania przygotowanego dania, ale i odpornych na uszkodzenia naczyń, które z powodzeniem posłużą przez wiele lat.